Thursday, August 09, 2007

Sovražim teorijo

Veliko je bilo govora o raznih teoretičnih vprašanjih povezanih s stand up komedijo. Kaj je to, kako jo posloveniti in podobno. Po pravici povedano - I don't give a phunk…

Že od Festivala Lent imam občutek, da neprestano poslušam razne debate in razprave, kaj je sploh stand up, kako ga definirati, kdo je standuper in kdo ni, kako posloveniti ta izraz, kako izločiti tiste, ki mislijo, da so, pa v resnici niso… bla bla bla

Nočem reči, da mi je popolnoma vseeno, a teh teoretskih razglabljanj imam že polno glavo. Mogoče zato, ker vsakič ko odprem kakšno študijsko knjigo na vsaki drugi strani zasledim stavke, ki se začnejo nekako takole: »Če predpostavimo, da je dejansko stanje takšnointakšno, potem bo ….« Zakaj bi sploh kaj predpostavljali, če vemo, da se to ne more zgoditi.

Če bi vsi skupaj ves ta čas in vso to energijo, ki jo porabimo za debate o tem kaj je stand up, izkoristili za delo na našem materialu, bi se Slovenija kar šibila od dobrih komikov. Razumem, da je pomembno, da se nekateri pojmi razjasnijo, samo prosim vas, ne preveč filozofirat. Pač stojiš pred publiko in se trudiš biti smešen. Zame je to stand up komedija. Lahko plešeš, lahko poješ, lahko si mrkega obraza, lahko imaš samo eno roko (Jamel Debbouze), samo da si smešen. Niti ni nujno, da je to dejansko tvoja predstavitev (in tvojega osebnega stališča), ker če rečem, da sem si v mladosti želel biti čebelar, to še ne pomeni, da je bilo to res. Vse je pure entertainment. V nasprotnem primeru, bi bilo lahko zavajanje javnosti. Ker če bi nek predsedniški kandidat (ki mimogrede isto stoji pred publiko in se trudi biti všečen) v svojem govoru rekel, da je v mladosti želel biti čebelar, zato, da bi se lažje približal 'malemu' človeku – potem je to zavajanje.

Zato dajmo malo manj filozofirati in raje pljunimo v roke za nov material. Najboljše reklama je od ust do ust in ko se bo med ljudmi razvedelo, da jih znamo nasmejati, takrat ne bo več nikogar, ki ne bi vedel kaj je stand up komedija.

5 comments:

Nina said...

Ja, meni gre tudi na živce, ko se preveč teoretizira, kaj nekaj je ali ni, namesto, da bi se ukvarjali s to zadevo.

Teoretiziranje se po moje navadno pojavi takrat, ko bi vsi počeli to reč, pa ne znajo :)

Rox said...

Tin, problem je ravno v tem, da se pojavljajo ljudje, ki imajo nastope, v katerih se ne trudijo biti smešni in njihov cilj ni nasmejati publiko, pa te svoje nastope prodajajo kot stand-up.

Tin said...

Hm... ni ravno tako, da se sploh ne trudijo biti smešni. Nekateri so smešni sami sebi in ozko izbrani publiki in to jim je dovolj. Pa je to še vedno standup. Publika pa naj sama presodi, če jim je to smešno in kdo jim je smešen. Naravna selekcija pride sama po sebi.

Unknown said...

tralalalaaaaa hopsasaaaaaaaa ijaijaijaooooooo TO JE STAND UP KOMEDIJA!!!!! JIEJIEEEEEEEEIIIIIIII im back and im black madafakaaaz, Buchanologija in full effeCt !!!!!!!!!!!!!!!!!! :) ....jao sonce mi je skurilo možgansko celico.....

Tin said...

Jeeee Buchman is back!

Komaj cakam Buchanologijo... to bo one crazy partyyyyy!!!