Monday, October 15, 2007

Po Festivalu

V nedeljo smo uspešno izpeljali zaključno slovesnost Festivala slovenskega filma v Portorožu. Za nami je izredno naporen teden, tako da bodo prihodnji dnevi pravi oddih, v četrtek in petek me čakata nastopa v Celju in Škofji Loki.

Po tednu priprav, dogovarjanj in napetih živcev vseh sodelujočih, je v nedeljo vendarle padel zastor na Festival slovenskega filma, ki se je ves teden odvijal v Portorožu. Potem ko smo v petek opravili generalko, na kateri še marsikaj ni bilo tako kot bi morali biti, smo se v nedeljo v portoroškem Avditoriju zbrali že v jutranjih urah. Predstava je že dobivala svoje prave obrise, generalka je bila uspešna, na zaplete pa smo naleteli drugje. Ena izmed plesnih točk v showu je bila sporna, saj naj bi šlo za preveč eksplicitno prikazovanje sexa. Režiser slovesnosti Mitja Okorn je zadevo rešil s cenzuro z lučmi, ki je potešila volka, vseeno pa samo točko še bolj izpostavila. Ves teden dela na showu je bil izredno poučen in zanimiv. Vsi, ki poznajo Okorna vedo, kaj pomeni teden dela z njim, glavni protagonist predstave pa je bil vsestranski Miha Brajnik, ob katerem smo vsi pretočili na litre solz smeha. Svojo nalogo mladega režiserja, ki si želi posneti film, pa mu birokracija neprenehoma meče pod noge polena, je izpeljal odlično, kot direktor sklada in vseh filmskih ustanov se je izkazal Vito Rožej, vloga glavne igralke in režiserjeve ljubice je pripadla simpatični, vsestranski Nini Osenar, s Klemenom Bučanom pa sva zapolnila preostale vloge. Klemen se je predstavil v vlogah novinarja in tajnice (ja, tajnice) direktorja, sam pa sem bil deklica (deček) za vse, saj sem igral vlogo fanta, ki si neskončno želi delati pri filmu, na koncu pa mora zaradi pomanjkanja sredstev za ekipo, opravljati kar vsa dela, torej kostumografa, maskerja, scenografa in tudi glavnega igralca. Sama predstava je bila kritika na celotno filmsko sceno v Slovenije, kjer smo izpostavili dolgočasno (ne)dogajanje v slovenskih filmih, mutne posle pri dodelovanju sredstev, čudne odločitve odgovornih ljudi pri izbiri filmov in še marsikaj. Bil je lep večer in zanimiva izkušnja, škoda le, da predstave ne bomo mogli prikazati širšemu občinstvu – vseeno upam, da bodo nekateri deli showa na ogled preko spleta.

Pravega počitka pa vseeno v prihodnjih dneh ne bo. V četrtek nas čaka premierni stand up comedy show v Celju, gostil nas bo Planet Tuš. Tja odhajam v zasedbi z obema Klemenoma – Bučanom in Mauhlerjem. Sobota bo znova obogatena s smehom. Odhajamo v Škofjo Loko v Rdečo Ostrigo, z Bučanom nastopava v navezi z Markom Murčem in Andrejom Colaričem.

No comments: