Sunday, January 10, 2010

Kako uspeti v LA-u

Sinoči sem se pred spanjem ustavil še na blogu Dannya Bhoya. Danny je 35-letni komik, pol Škot, pol Indijec, s katerim se večkrat primerjam, vlečem vzporednice in na skrivaj tudi malce tekmujem (on tega ne ve, očitno, verjetno ker ne ve za moj obstoj).

Je mlad, »struggling comedian«, njegov humor je obzervacijski, neškodljiv, sicer ponekod rahlo hack (za vse, ki ne veste: Hack - povzeto po wikipediji, je tema, šala ali ideja, ki se smatra za očitno in se velikokrat omenja in uporablja. Wiki tudi pove, da zaradi vsakodnevne izpostavljenosti različnih šalam, komiki hitreje opazijo hack kot splošna populacija, zato je tudi komik pogosto, kljub uspešnemu nastopu na odru, označen kot hack s strani kolegov), saj so njegove teme velikokrat stereotipi, predvsem o državah in narodih (Francozi, Škoti, Kanadčani, Avstralci,…). Danny je všečen, sproščen, zanimivo ga je poslušat, na odru deluje simpatično (not in a gay way).

Kaj hočem povedat. Pri 25ih je zmagal na največjem britanskem tekmovanju novincev-komikov The Daily Telegraph Open Mic (tako kot recimo Jimmy Carr). Pri 27ih je imel na največjem festivalu komedije na svetu v Edinburghu vsak večer več kot tri tedne svoj show razprodan. Večkrat je prekrižaril Avstralijo, Kanado, Novo Zelandijo, Britanijo, nastopil je na največjih festivalih sveta, bil del ekipe komikov na turneji Just for laughs, nastopal v Las Vegasu s Seinfeldom in Chrisom Rockom in še kaj.

Sinoči pa kliknem na njegov blog. Nazadnje sem to storil poleti, ko se je ravno vrnil s turneje po Avstraliji in je pisal o tem, da se pripravlja na preboj v ZDA. Pol leta kasneje, piše o življenju v ZDA. Odpravil se je v LA, s ciljem, da mu uspe dobiti kakšen nastop v Late night oddajah ali službo pisca za kakšen sitcom. Zanimivo je bilo brati o tem, kako je 35-letni komik z 12-letno kariero, ki mu je uspelo napolniti dvorane praktično povsod, sredi LA-ja čista nula. Nihče še zanj ni slišal, noben ne ve zanj. Piše, da je nastopal ob večerih po comedy klubih, kjer se je večkrat zgodilo, da je bilo več komikov kot občinstva. Službe kot kaže ni dobil, nastopa na TV tudi ne, je pa dočakal potrditev, da bodo predvajali njegov enourni special, ki ga je posnel v Montrealu za Comedy Central. Kar strašljivo je brati, kako piše: »my future looks uncertain,…«. Ne ve, kje bo prihodnje leto. V začetku leta bo najverjetneje dva meseca v Londonu pripravljal nov show, nato pa poskušal dobiti kakšno solo turnejo po Kanadi in Avstraliji. Borba iz dneva v dan. Preživetje. Potrpežljivost. Čakanje na priložnost. Življenje komika.

PS: Smešno mi je, ko slišim, kako se ljudje delajo norca iz uspeha Jurija Bradača, ki je nedavno nastopil v spotu Lady Gaga. Berem, slišim, vidim, kako ljudje to omalovažujejo. Halo, tip igra v spotu, ki ima na youtubu 75,5 MILIJONOV ogledov, pesem pa je na vrhu vseh lestvic sveta! Takih, ki v LA-ju čakajo na to priložnost, pa je več kot vseh nas tukaj v tej državi. In v tem mravljišču so ga opazili. Izbrali. Sploh mu ni bilo treba na avdicijo. Svaka čast, meni se zdi to velika stvar.

No comments: